Όπως είχα αναφέρει σε πρότερη δημοσίευση, υπάρχουν τρείς στιβαροί παράμετροι που καθορίζουν στρατηγικές:
🔘 Τo #Known_Knowns: αυτά που γνωρίζουμε πως γνωρίζουμε.
🔘 Τo #Known_Unknowns: αυτά που γνωρίζουμε πως δεν γνωρίζουμε.
Και μακράν το χειρότερο όλων:
🔘 Το #Unknown_Unknowns αυτά που δεν γνωρίζουμε πως ΔΕΝ γνωρίζουμε.
Η εκτίμησή μου το καλοκαίρι πως ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι πολύ κακοί μήνες για τις επιχειρήσεις αλλά μετά θα υπάρξει ανάκαμψη, βασιζόμενη σε πολλούς παράγοντες (ένας εξ’ αυτών πως απλά οι καταναλωτές μπουχτισμένοι από το lockdown θα είχαν ξοδέψει όλα τους τα χρήματα στις διακοπές-και πως θα έπαιρνε μερικούς μήνες μέχρι να ισορροπήσουν οικονομικά)
Ανατράπηκε παντελώς
Δεν θα είναι μόνο οι μήνες του φθινοπώρου δύσκολοι, αλλά ενδέχεται να ζήσουμε έναν από τους χειρότερους χειμώνες ever, που θα θυμίζουν έντονα την εποχή της #Ελληνικής_Κρίσης στο απόγειό της.
Γιατί;
Ο συνδυασμός στην φρενήρη αύξηση του κόστους εισαγωγών από την Ασία (λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης μετά την άρση των lockdowns αλλά και της “Κινεζικής Δυστοπίας” – αύξηση των μισθών, περιορισμός κινητικότητας στα λιμάνια λόγω του Covid) επέφεραν βαρύ πλήγμα στις εισαγωγές αυξάνοντας αλυσιδωτά & κατακόρυφα τα κόστη των πρώτων υλών ενώ ο covid έχει προκαλέσει μέχρι και αναγκαστική μείωση παραγωγής ημιαγωγών, επεξεργαστών και άλλων πολλών εξαρτημάτων για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων με αποτέλεσμα η ίδια η Αpple να ανακοινώσει μείωση της παραγωγής της.
Τα παραπάνω αποτελούν σχετικά προβλέψιμους παράγοντες οπότε ας τα τοποθετήσουμε στην “μεσαία” κατηγορία των Known Unknowns.
Την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ όμως, ούτε την είδαμε να έρχεται!
Νάτο το Unknown Unknowns, ξεπετάχθηκε ως λερναία ύδρα και απειλεί με κατάρρευση όλη την αγορά…
Μιλούμε για 100 δις ευρώ πρόσθετο κόστος ενέργειας (φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου) για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση τον χειμώνα του 21-22.
Το χειρότερο απ’ όλα δεν είναι το επιπρόσθετο κόστος και η αναγκαστική αύξηση όλων των προϊόντων ούτε οι αιτίες που δημιούργησαν την ενεργειακή κρίση.
Το χειρότερο είναι η έξαφνη αρνητική ψυχολογία που άρχισε από την προηγούμενη εβδομάδα να δημιουργεί στην Ελληνική αγορά:
Οι καταναλωτές, είτε τους ήρθαν οι νέοι λογαριασμοί είτε τους αναμένουν, #τρόμαξαν. Κι η ανασφάλεια είναι οτι χειρότερο μπορεί να υπάρξει στην #οικονομία καθώς όλα ξαφνικά θεωρούνται περιττά πλην των αναγκαίων, την πληρωμή των λογαριασμών, την ει δυνατόν αποταμίευση για να “βγάλουμε τον χειμώνα”.
Πρώτος κλάδος που πλήττεται είναι η βιομηχανία ένδυσης-υπόδησης καθώς “την βγάζουμε και με αυτά που έχουμε μέχρι να δούμε τι θα γίνει” είναι η σκέψη που ήδη κυριαρχεί.
Θα ακολουθήσουν σταδιακά όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι με άγνωστη έκβαση αυτής της κρίσης (διάρκεια, μέγεθος, βαθμός πλήγματος).
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ οι μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις και στο φυσικό σας κατάστημα και στο ηλεκτρονικό:
1. Μην, σε καμία περίπτωση ΜΗΝ επηρεαστείτε και οι ίδιοι σας αρνητικά από τους φουσκωμένους λογαριασμούς: έτσι θα έχετε ακολουθήσει την λογική του δυνητικού σας πελάτη, του κοινού – και θα έχετε χάσει την παρτίδα απ΄ την αρχή.
2. Διπλασιάστε (ναι, διπλασιάστε) το διαφημιστικό σας budged με προσφορές, εκπτώσεις και κουπόνια εκπτώσεων για επόμενες αγορές.
3. Μειώστε το ποσοστό κέρδους ανά πώληση, ο μεγαλύτερος τζίρος θα επιφέρει την βιωσιμότητα όχι το αυξημένο κέρδος.
Τελευταίο και σημαντικότερο:
ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ την κρίση, ΜΗΝ αφήσετε σε ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να επηρεάσει την ψυχολογία σας – όσο σημαντική είναι η ψυχολογία στην άνοδο ή την πτώση της αγοράς ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ είναι σημαντική η ψυχολογία του επιχειρηματία.
Το παρόν και οι επόμενοι δύσκολοι μήνες, είναι απλώς μια ακόμη μάχη που μένει να κερδηθεί:
Και στις επιχειρήσεις, όλα είναι μάχη.
Καλημέρα σας 🙂